فواید اسید سیتریک در صنعت دارو
حدود 20 درصد از اسیدسیتریک تولیدی در کارخانهها در ساخت مکملهای غذایی استفاده میشود. این ماده در جذب بهتر ترکیبات مکملهایی مثل کلسیم و منیزیم مؤثر است. اسیدسیتریک جهت بهبود طعم شربتها و قرصهای جویدنی و همچنین کمک به تثبیت و حفظ مواد سازنده در صنعت دارویی کاربرد دارد.
نقش اسیدسیتریک در تولید مواد شوینده
اسیدسیتریک یک ضدعفونیکننده است که در تولید مواد شوینده و پاککننده به کار میرود. این ماده برای زدودن لکههای سخت و از بین بردن زنگزدگی بسیار مؤثر است. افزودن اسیدسیتریک به صابونها باعث بهتر کف کردن آنها در آب سخت میشود. به طور کلی اسیدسیتریک به کار رفته در صنعت تولید شوینده، معادل 10 درصد از کل اسیدسیتریک تولیدشده در کارخانهها است.
منابع طبیعی اسید سیتریک
بر اساس یک تحقیق در سال 2014، مرکباتی چون لیمو ترش و لیمو بیشترین میزان اسید سیتریک را دارند.
نارنگی، پرتقال، گریپ فروت، آناناس، گوجه فرنگی، کلم بروکلی، هویج و توت ها سایر منابع طبیعی اسید سیتریک هستند.
منابع مصنوعی اسید سیتریک
اغلب اسید سیتریک در مواد غذایی فرآوری شده و محصولات خانگی کاربرد دارد. دانشمندان با استفاده از قارچ آسپرژیلوس نایجر یا کپک سیاه فرم مصنوعی اسید سیتریک را تولید می کنند.
این ماده به عنوان اسید سیتریک تولیدی (MCA) شناخته می شود.
MCA از متداول ترین مواد افزودنی غذایی محسوب می شود. به علاوه این ماده در صنایع دارویی، آرایشی و بهداشتی برای تهیه شوینده ها و مواد نرم کننده کاربرد دارد.
فرمول شیمیایی MCA همان فرمول اسید سیتریک طبیعی بوده اما در برخی موارد مقداری کپک سیاه در آن باقی می ماند. این امر باعث ایجاد آلرژی یا اثرات ناخواسته در هنگام مصرف می شود.
علاوه بر کاربردهای بالا از اسیدسیتریک در موارد زیر نیز استفاده میگردد.
انتقال خون
رفع بوی نامطبوع حین ظاهر کردن عکس
جایگزین اسیدنیتریک در تولید فولاد ضدزنگ
جایگزین بدون بوی سرکه سفید در رنگزی خانگی
لحیمکاری
دباغی چرم
تولید پلیمر
آبکاری
تنظیم اسیدیته خاک در کشاورزی
تولید سیمان کندگیر
و …
مضرات اسید سیتریک
سازمان FDA می گوید اسید سیتریک “به طور کلی در محصولات غذایی و غیر غذایی به عنوان” ایمن شناخته می شود “. هنوز هم، برخی از کارشناسان فکر می کنند که تحقیقات بیشتری لازم است.
اسید سیتریک ممکن است باعث موارد زیر شود:
• سوزش پوست: وقتی برای مدت طولانی پوست شما را لمس می کند، می تواند باعث سوزش، تورم یا کهیر شود.
• چشم درد: اگر در چشمان شما قرار گیرد می سوزد. اگر این اتفاق افتاد آنها را به مدت چند دقیقه با آب خوب بشویید. اگر از لنز استفاده می کنید، هرچه زودتر آنها را بیرون بیاورید.
• مشکلات دندان: نوشیدنی ها و آب نبات های حاوی اسید سیتریک می توانند مینای دندان (لایه خارجی) دندان های شما را از بین ببرند. این می تواند دندان های شما را حساس تر کند، آنها را زرد کرده و احتمال ایجاد حفره را بیشتر کند.
• درد معده: اگر دارویی با اسید سیتریک از راه دهان مصرف می کنید، می توانید عوارضی مانند حالت تهوع یا استفراغ داشته باشید.
اسید سیتریک به طور طبیعی در برخی مرکبان وجود داشته و pH آن بین 3 تا 6 است.
تولیدکنندگان از فرم مصنوعی اسید سیتریک (با نام MCA) در بسیاری از محصولات تجاری استفاده می کنند. این ماده از کپک سیاه تهیه شده و باعث ایجاد واکنش های آلرژیک در برخی افراد می شود.
این اسید پر کاربرد در نگهداری مواد غذایی نیز کاربرد دارد. با اینکه به طور کلی استفاده از اسید سیتریک بی خطر است اما افراد دارای پوست حساس یا آلرژی به اسید سیتریک باید برای پیشگیری از ایجاد عوارض از مصرف آن پرهیز کرده یا مقدار کمی از آن را استفاده کنند.
اگر قبلا در بیان ثبت نام کرده اید لطفا ابتدا وارد شوید، در غیر این صورت می توانید ثبت نام کنید.